We reccomend flash templates .

Az Oltcit története

 Citroënët

Az 1974-es energiaválság a Citroën eladásainak csökkenéséhez vezetett az új autók piacán. Együttműködve más autógyártó cégekkel elhatározták, új piac után kutatnak. Csaucseszku szovjetektől eltérő politikája, és tiltakozása a cseszlovák invázió ellen 1968-ban felkeltette a nyugati hatalmak érdeklődését, akik abban hittek, hogy az anti-szovjet saját útján járó állam, a Varsói egyezmény felbomlását hozhatja.

Ezek alapján szükségessé vált egy olyan autó építése, amely belépést ad a cégnek a KGST piacra, így kikerülve a magas adót, melyet a KGST piac az import cikkekre vetett ki. Későbbiekben felismerték az alacsony munkabérek, és Csaucseszku kormányával, illetve Georges Taylor-ral való kapcsolat előnyeit.

A Román állam meghívott külföldi motorgyártó cégeket, hogy hozzájáruljanak egy autógyár technológiai és anyagi kivitelezéséhez. Három cég mutatott komoly érdeklődést a felhívásra: a Citroën, a Renault, és a Volkswagen. A Citroën felkínálta a "TA Projektet", a Renault a 12-es modelljüket, a VW pedig a már elindított Golfot. A VW kiesett. 13 hónappal a Román kormányzat Citroënnel és a Renaulttal folytatott hosszas tárgyalásai után aláírták a két céggel a megállapodást: legfontosabb az volt hogy két autógyártó cég induljon Romániában. A partnerek ebben a vállalkozásban, a Román állam és a Citroën, illetve a román állam és a Renault lett. A Renault vállalkozás neve Dacia lett, eredeteileg Renault 12-eseket építettek; a Citroën vállalkozás neve Oltcit lett - Olt szórészlet a román „Olt” folyó nevéből származik, a „Cit” pedig a Citroënből. A román kormány a részvények 64%-át, a fentmaradó 36%-ot pedig a Citroën vette meg. Citroën adta a know-how-t, és azokat az alkatrészeket, amelyeket Romániában nem tudtak előállítani. A kölcsönös egyezség szerint a termelés 40%-át exportálják Franciaországba, Ausztriába, Hollandiába, Belgiumba, és Olaszországba. Az Oltcit az autókat Romániában, a KGST-ben és Latin-Amerikában értékesítette. A vezetés vonakodott a valutát kifizetni a nyereség után amit a cég  Franciaországba exportált, így a Citroën ebből a pénzből kénytelen volt olyan román termékeket megvenni, amelyeket nem tudtak exportálni és eladni románián kívül.Citroënët

A TA Projekten alapuló járművek egész gyártásának irányvonalát megmutatta az egyezmény - egy öt ajtós nagy személyautót, egy kis furgont, a BX és Peugeot 205 jövőbeli összeszerelését.

1976 december 30.-án Citroën és a Román állam aláírt egy szerződést, miszerint építenek egy 350.000 négyzetméteres gyárat Craiovában dél Romániában. Ennek értelmében a Citroën elvállalta egy teljesen kulcsra kész gyár építését 1980-ra. Úgy látták, a gyárkomplexum 7000 embernek tud munkát adni, és kezdetben 130.000 db autót képesek gyártanak egy évben, a csúcstermeléssel pedig 300.000db-ot. Ebben akadály volt az idejét múlt román bürokrácia. Az eredménytelenségek és a korrupció miatt a termelés sosem érte el az előirányzottat, az éves termelés 60184 körül volt 1984 és 1988 között.

A TA projekt útja a következő lett  Romániában: az autó elvesztett két ajtót (az ajtók elkészítése, beépítése drága, prototípus a képen), a két megmaradt ajtó hosszabb lett, hogy megkönnyítsék a beszállást a hátsó üléskre; az üzemanyag betöltő nyílás átvándorolt az autó jobb oldaláról a balra. A felfüggesztés szabad mozgását megnövelték, hogy helyt álljon a rossz román utakon, és módosították a gyújtást, illetve a karburátort a nagy hidegekben való indítózáshoz, ami a román teleken általános. Az autó hátsó-alsó részét újratervezték (az eredeti megtalálható a Peugeot 205 és 405-en, a Citroen BX-en, stb.)

 

Három féle modellt értékesítettek:

Oltcit Specialt, amibe 652ccm-es 2 hengeres boxer motor került a 2CV-ből

 

 

Oltcit Club 11 R/RL/RM-t amibe 1129ccm-es 4 hengeres boxer motor került a GS-ből

 

Oltcit Club 12 TRS-t amibe 1299ccm-es 4 hengeres boxer motor került a GS-ből

 Citroënët

A 11RL-t egy az egyben átnevezték Citroën Axelre és így került eladásra Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban, és Olaszországban. Az Axelt később a GSX3/GSA 1299ccm-es motorjával szerelték és ezeken a piacokon Citroen Axel 12 TRS-ként adták el. Már az Axel 1299ccm-es motorral szerelt változata is a gyártás megkezdésekor elavultnak számított. A silány minőségellenőrzés és az alacsony összeszerelési pontosság nem felelt meg a nyugat európai piac elvárásainak, tehát csak nagyon erős árkampánnyal lehetett eladni az autót. A '80-as évek közepén a Chrysler a kanadai és amerikai piacon egy kis méretű autót szeretett volna értékesíteni, így felkeresték a PSA-t, majd a Craiovai gyárat, ahol meglepetésükre egy az övéjüknél modernebb gyárat találtak. Az Oltcit vezetősége ígéretett tett, hogy hozzáigazitják az autót az amerikai normákhoz. Egy prototípust készítettek Magneti Morelli központi injektorral és katalizátorral, de nem sikerült a léghűtéses motor emissziós értékeit a megfelelő értékekre csökkenteni.

A csausceszku kormány összeomlása után egy erőszakhullám indult Timisoaraban és Bukarestben 1989 decemberében és karácsonykor. Csaucseszkut és feleségét halálra ítélte egy katonai bíróság, emberáldozatokért, illegális gyűlésekért. A csaucseszku kormány hagyatékeként, egy súlyos gazdasági problémákkal küzdő Románia maradt hátra, és az új Ion Ilelescu vezette kormány  folytatta a kemény valuta országból való kivitelét. Nyilvánvaló volt, hogy az állam már messze nem elégíti ki a Citroën elvárásait, és ezért 1990-ben felbontották a megállapodást. Vita alakult ki az Oltcit vezetőséggel, hogy illetéktelenül használják a Dacia alkatrészeket az autóban így az RM változatok gyártását néhány év után beszüntették. Az Oltcit leállítatta a kéthengeres autó összeszerelését is, mert a Citroën már nem biztosította az Oltcit részére a technikai feltételeket, mellyel gyártható lett volna a motor. 1991-ban az előállított autók darabszáma 20.000-re esett vissza. Az Oltcit vezetősége megkísérelte bevonni az államot a gyártásba.

Citroënët

 

Az állami szigor csökkenésével 1994-ben privatizálták a vállalatot, és ezáltal megváltozott a név is Oltenára, illetve a márkajelzés is. Egy évvel később létrejött egy vállalati egyesülés az Oltcit és a délkóreai ipari óriás a Daewoo között. Az importra és exportra szánt autók is Rodae nevet kapták (Romanian Daewoo). Ekkor az Oltenát átalakították és kapott egy új orrt (lsd. lejjebb), amely alig különbözött a Talbot Solara-tól és Samba-tól. Két változat készült ebből a típusból – 11E (1129ccm-es motorral szerelve) és a 12E (1299ccm). 1996 elején megváltoztatták a gyár nevét SC Axa SA Craiova-ra és ebben az évben leállt a gyártás is - az Oltena minden egyes autóval 1500 dollárt vesztett. SC Mecatim SA Timisoara, a Lastun autó gyártásvezetője jelezte,  hogy át akarja helyezni az Oltena gyártását a Timisoara-ba, de ez sosem történt meg.

                             Citroënët          Citroënët

 

listajel

Kapható volt egy haszonjármű piacra szánt pick-up változata az Oltenának, motortól függően Club 11CS vagy Club 12CS-ként, előzőt csak 4, utóbbit 4 vagy 5 sebességes váltóval szerelték. 650 kg terhelhetőséggel és 0,65 m³ hasznos raktér térfogattal rendelkezett. Az első prototípus 1988-ban épült és a magas előállítási költségek miatt a három ajtós Oltcit alvázát használták.

 Citroënët Citroënët Citroënët

 

Citroënët

 

Oltena kifejlesztett néhány 5 ajtós prototípust egy szélesített alvázzal, amely sosem került gyártásba.

 

 

 

 

 

 

listajel

Kifejlesztettek egy kabriót is, de sosem került gyártásba - fő szerkezeti problémái voltak amelyeken rontott még, hogy az összecsukott tetőtnek nem találtak helyet.

 Citroënët      Citroënët

 

 Létezett egy Olda (Oltcit Dacia) nevű prototípus is, amely 1986-ban készült Romániában, 1300-as Dacia motor használatával és váltóval, de gondok akadtak az együttműködésel, ennek ellenére néhány ötlet átkerült az RM-be (pl.: kézifékmechanizmus).

 

Összefoglalva az Oltcit ezekben a típusokban került forgalomba:

 

Típusvátozatok:

 Hengerűrtartalom:

Felszereltség: (viszonyítási alap a 11R)
Oltcit Club 11R

1129ccm

Alap felszereltség, viszonyítási alap
Oltcit Club 12TRS 1299ccm  Gazdagabb kárpitozottság, automata övek mindenhol, térképolvasó lámpa, billenő hátsó ablakok, belülről állítható bal tükör, világító: szivató, hamutálca, szivargy., levegőállító, elektronikus gyújtásvezérlés
Oltcit Club 11RL 1129ccm TRS-sel megegyező
Oltcit Club 11RM 1129ccm Alap felszereltség, elől Dacia fék, kézifék hátul
Oltcit Club 11RT 1129ccm Alap felszereltség, elől hátul Dacia fék, kézifék hátul
Oltcit Club 12CS 1299ccm Felszereltségről nincs adat, kisáruszállító
Oltcit Special 652ccm Oldalra nyíló hátsó ablakok
Citroën Axel 11 1129ccm Oltcit Club 11RL-el megyegyező
Citroën Axel 12 TRS 1299ccm Csak exportra szállított TRS-sel megegyező felszereltség

 

Technikai adatok:

 

  Special 11 12
Motor
Hengerek száma 2 db, vizszíntesen egymással szemben 4 db, vizszíntesen egymással szemben 4 db, vizszíntesen egymással szemben
Hengerűrt. 652ccm 1 129ccm 1 299ccm
Furat, löket 77 x 70 74 x 65,6 79,4 x 65,6
Sűrítési arány 9,5 : 1 9 : 1 8,7 : 1
LE @ RPM 34,5 @ 5 500 57,5 @ 6 250 61,5 @ 5 500
Nyomaték@ RPM 5,0 mkg/50Nm @ 3 500 8,1 mkg/81Nm @3 500 9,8 mkg/98Nm @ 3 250
Hűtés Levegő Levegő Levegő
Erőátvitel
Sebességváltó 4 fokozatú, kézi kapcsolású 4 fokozatú, kézi kapcsolású 5 fokozatú, kézi kapcsolású
Tengelykapcsoló Száraz, egy tárcsás Száraz, egy tárcsás Száraz, egy tárcsás
Fékek
Elől Féltengelyen tárcsa Féltengelyen, tárcsa Féltengelyen, tárcsa
Hátul Tárcsa Tárcsa Tárcsa
Lengéscsillapítás
Elől Két hosszirányú torziós rúd Két hosszirányú torziós rúd Két hosszirányú torziós rúd
Hátul Két keresztirányú torziós rúd Két keresztirányú torziós rúd Két keresztirányú torziós rúd
Gumik 135 SR 13 145 SR 13 160/65 R 340 TRX
Jellemzők
Legnagyobb seb. 125km/h 150km/h 157 km/h
Fogyasztás 4,9 liter/100 km 6,0 liter/100 km 7,7 liter/100 km

Forrás: Citroënët® engedélyével és saját gyűjtés

Design downloaded from free website templates.